Spelregels Vrijmarkt

Spelregels vrijmarkt

De vrijmarkt is inmiddels een jaarlijks evenement op Koningsdag in de Hoogstraat en zijstraten in Wageningen. De vrijmarkt start om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Op deze Vrijmarkt kan iedereen (kinderen eventueel onder begeleiding van een volwassene) zijn oude spulletjes te koop aanbieden en/of zijn talent tentoon spreiden. Het exacte gebied, waar de vrijmarkt is toegestaan (klik voor kaart), wordt op de flyer van de Oranjestichting aangegeven*. De Kapelstraat en Junusstraat (op Koningsdag omgedoopt tot Oranjestraat) zijn helemaal beschikbaar en vormen de aanloop naar het Junusplein met de Doemarkt en het Beachevent!

Toegestane artikelen op de Vrijmarkt

Op de vrijmarkt kan van alles worden aangeboden: van speelgoed tot studieboeken, een tosti-ijzer of setje tentstokken, een oude kinderfiets of kleerhangers! Commerciële activiteiten en verkoop van nieuwe koopwaar en grote voorwerpen als meubilair, koelkasten en fornuizen etc. zijn niet toegestaan. Wat daar onder valt is niet aan de Oranjestichting om te beoordelen maar aan de Gemeente (toezicht en handhaving)*.

Zo krijg je een plekje
Ieder zoekt zijn/haar eigen plekje. Om iedereen een plekje te kunnen laten krijgen, zullen de plaatsen niet groter mogen zijn dan circa 3 x 2 meter. Je kunt dus géén plek reserveren. In het midden van de straten moet een vrije rijloper van minimaal 3.5 meter breed worden vrijgehouden ten behoeve van de hulpverleningsdiensten. 

Regels voor winkeliers
Winkeliers van wie de winkel op Koningsdag geopend is, houden zelf hun toegang vrij door middel van linten of briefjes. Het is niet toegestaan om je kleedje te plaatsen op terrassen of voor winkels die geopend zijn. 

Het is niet toegestaan om met een auto de Hoogstraat in te rijden voor het laden/lossen van spullen.

Let op: in verband met de zaterdag markt is het marktgebied* uitgesloten voor de vrijmarkt!

De aanwijzingen van de vergunninghouder (de Oranjestichting Wageningen), politie, brandweer en daartoe aangewezen ambtenaren van de gemeente, dienen direct te worden opgevolgd. EHBO posten en informatiepunten (ook bijvoorbeeld ouder zoekt kind) zijn aangegeven op de plattegrond op de flyer.

Na afloop zorgt iedereen dat de niet verkochte spullen meegenomen worden en de plek weer opgeruimd is.

Deelname aan de activiteiten van Koningsdag en/of de Vrijmarkt is volledig voor eigen risico. Het bestuur van de Oranjestichting Wageningen is uitdrukkelijk niet aansprakelijk voor welke schade of gevolgschade dan ook opgelopen tijdens Koningsdag in Wageningen. 

Veel plezier en goede zaken gewenst!
Tot ziens op woensdag 27 april!

De Oranjestichting Wageningen

* De exacte vergunning tekst over de vrijmarkt:

De organisatie van een Vrijmarkt tussen 09.30 uur en 17.00 uur in de Hoogstraat tot de Rouwenhofstraat, Stationsstraat (van Plantsoen tot Bergstraat), Bergstraat,  volgende zijstraten: Schoolstraat, Molenstraat, Schuylensteeg, Beuningstraat , Nieuwstraat, Kapelstraat en Junusstraat. Het gedeelte tussen de Rouwenshofstraat en Walstraat/emmapark moet in verband met de warenmarkt vrij blijven. 

Met betrekking tot de gehele binnenstad dient er een vrije rijloper, van minimaal 3.5 meter breed en 4,20 meter hoog, ten behoeve van de hulpverleningsdiensten te worden vrijgehouden. Ondergrondse brandkranen moeten vrij gehouden worden van obstakels e.d. en altijd onbelemmerd bereikbaar te zijn.

Deelname aan de vrijmarkt is uitsluitend toegestaan voor gebruikte, dan wel zelfgemaakte goederen (kleinschalig) te koop aanbieden, commerciële of particuliere verkoop van artikelen van overtollig materiaal uit winkels, fabrieken, bloemen planten handel, of de verkoop van grote artikelen zoals kasten fornuizen enz. is niet toegestaan. Tijdens het innemen van een standplaats mag geen gebruik worden gemaakt van geluidsversterkende apparatuur. Kabels, leidingen en koppelingen dienen zorgvuldig te zijn afgedekt met rubbermatten of gelijkwaardige alternatieven.